Nieuwsbrieven

Handelen vanuit angst of vertrouwen?

Nieuwsbrieven 23 november 2020

Vanuit de oertijd hebben we allemaal maar één primair doel meegekregen: overleven, waar wij vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. We denken dat we zelf onze keuzes maken, maar niet is minder waar. Al onze keuzes worden gemaakt op basis van verschillende principes die onze voorouders voor ons hebben ontwikkeld. Wat betekent dit voor de mondzorg?

Wij maken vaak keuzes op basis van anderen. En dan voornamelijk op degene die wij vertrouwen. Maar ook angst is een veelvoorkomende overtuigende reden. In de mondzorg zien wij vaak dat patiënten keuzes maken op basis van dat laatste. Bang voor de kosten, bang voor de autoriteit of bang voor hele andere dingen die erbij komen kijken.

Bange mensen doen precies wat jij wilt.

Dit klinkt wat vaag en negatief, maar niets is minder waar. Angst kun je namelijk omzetten tot iets positiefs. Waar mensen bang zijn, kun jij vertrouwen winnen en angsten wegnemen. Hier kun jij opstappen als de specialist die je bent en de patiënt voor je winnen.

Helaas zijn er ook tandartsen die juist het tegenovergestelde doen en hier misbruik van maken. Want ook hier geldt dat bange mensen naar jou luisteren. Daarom doen wij het liever anders.

  • Zorg voor een band.
  • Zorg ervoor dat de patiënt precies weet wat de situatie van zijn gebit is. 
  • Zorg ervoor dat de patiënt precies weet welke mogelijkheden er zijn. 
  • Zorg ervoor dat de patiënt vanuit vertrouwen en inzicht zelf een passende keuze maakt.

Een patiënt behandelen vanuit vertrouwen in plaats van angst. Daarmee maken we de mondzorg in Nederland weer een klein beetje beter. 

Daarmee luidt de vraag: hoe maak jij de mondzorg beter?


Meepraten over de mondzorg?

Meld je aan op ons social platform.