Van maximumtarief naar referentietarief

Misschien wel de belangrijkste pijler onder onze doelstelling is de transitie van maximumtarief naar referentietarief.

Inleiding

Wanneer je iets wil kopen, laten we voor het gemak even een auto als voorbeeld nemen, dan zijn de opties eindeloos. In iedere prijsklasse, in ieder segment en van ieder kwaliteitsniveau is er een goede optie te vinden. Je bepaalt zelf wat je uit wil geven aan deze auto en waar je dat doet. Koop je een Volkswagen of pak je uit en ga je voor de Porsche? Wat je keuze ook is, het is in ieder geval jouw keuze.

Met ieder ander product is dit hetzelfde: de markt is volledig open waardoor er keuze in overvloed is. Jij bepaalt je budget en welke optie bij jouw situatie past.

Behalve binnen de mondzorg.

Binnen de mondzorg gaat het niet over kwaliteit; alle codes staan vast en de prijs is bepaald. En dat is prima. Want voor een groot deel van de Nederlandse bevolking is een gemiddelde behandeling voor een gemiddelde prijs de best passende optie.

Maar ook binnen de mondzorg zijn Volkswagens én Porsches te verkrijgen. Er is alleen één probleem: de hoge kwaliteit behandelingen die vele tandartsen willen aanbieden zijn niet te factureren zonder te frauderen.

De oplossing

Wij maken ons sterk om dit te veranderen. Willen we dan een heel nieuw zorgsysteem? Nee, dat absoluut niet. Wat wij willen is een aanvulling op het bestaande zorgsysteem. Dat de tandarts zelf de optie krijgt om aanvullende werkzaamheden te leveren tegen een extra prijs. In plaats van een maximumtarief moeten we naar een referentietarief.

Dat recht brengt met zich mee dat er minder creatief gedeclareerd en geïndiceerd hoeft te worden wat op dit moment op grote schaal gebeurt. Met dat recht zal het volume aan prestaties afnemen en dus de noodzaak om het wettelijke tarief te verlagen. Met dat recht is er voor iedereen ruimte om zich te houden aan zijn beroepseed en ruimte om de kwaliteit na te streven die gewenst wordt. Wil de patiënt betalen voor de allerbeste behandeling? Dan moet dat gewoon kunnen. Wie zijn wij om deze patiënt een Porsche te ontnemen als wij die gewoon hebben staan en onze cliënt die wil betalen?

Wil jij dit ook? Meld je dan snel aan bij het KOM. Samen maken wij ons sterk voor een onafhankelijke mondzorg.

Meepraten over de mondzorg?

Meld je aan op ons social platform.